Gode relationer er bygget med: Respekt

Respekt

I gode relationer er der respekt for hinanden.

Gode relationer respekterer hinanden.

I dårlige relationer taler de om at de vil have respekt, at de fortjener respekt.

Dårlige relationer respekterer ikke andre.

Hvad er respekt

Hvad er respekt egentligt for en størrelse?

Det er jo ikke noget vi kan købe. Lige meget hvor mange penge vi har, så kan vi ikke få respekt ved at betale andre for det. Faktisk tror jeg at hvis man betaler (med penge eller på andre måder) for at få respekt, så kan det godt være at dem der indgår i sådan en handel, har en adfærd der signalerer at de respekterer andre, men jeg tror også at de i det skjulte ruller med øjnene og fnyser af dem de “respekterer”.

Så hvad er respekt?

Respekt er noget vi ser i andre, når de gør noget for os.

Men ikke hvad som helst, for som i eksemplet overfor kan vi godt gøre noget der virker respektfuldt, uden at vi er respektfulde.

Så at være respektfuld, altså fuld af respekt for andre, er ikke noget vi kun kan gøre, det er noget vi er, som kommer til udtryk i hvad og hvordan vi gør ting over for andre.

Så respekt er en handling der stammer fra en indstilling

Både handling og indstilling, altså det vi gør og det vi er, skal matche før det bliver opfattet af modtageren som respektfuldt.

Respekt er derfor at vi ser at andre har et behov og at vi, så vidt det er muligt for os, handler på det behov, opfylder det eller tilfredsstiller det.

Respekt er også IKKE at opfylde et behov.

Hvis nu du står over for en der er i gang med at snyde dig, så er det respektfuldt over for dig selv OG den der vil snyde dig at stoppe snyderiet.

Den der forsøger at snyde, vil sige at du ikke har respekt for dem, men sandheden er at de ikke har respekt for sig selv, og det er (i min optik) respektfuldt at påpege dette og forhindre handlinger som at snyde.

Så en handling kan være respektfuld og ikke respektfuld

Det afhænger af situationen og menneskerne i situationen.

Derfor kan man ikke lave en liste over hvilke handlinger der er respektfulde, for det ændre sig.

Alt efter tid, kultur, alder og meget mere.

Så i sidste ende, må vi øve os i, hele tiden, at have en nysgerrighed på om det vi gør er respektfuldt over for dem vi er sammen med.

Og i det tilfælde, så vil det måske, og kun måske, være sådan at dem du er sammen med ser at du er respektfuld over for dem og at de ser dig med respekt.