Sådan redder du dit parforhold – 2. Hold op med at gå efter at vinde

Et er at ville have ret, som jeg skrev om i forrige blogpost, noget andet er at ville vinde.

Hvor “at få ret” er en synlig adfærd, altså at vi i en diskussion vil have ret, at vi med hvad vi gør eller foreslår vil have ret, så er det at ville vinde oftest mere skjult.

For når vi vinder, er det oftest i hemmelige og skjulte konkurrencer vi har med partneren.

Det kan være at vi har en konkurrence om hvem der tager og gør gryden fra aftensmaden rent, eller måske vi har en konkurrence om hvem der først vasker gulv, tanker bilen, laver lektier med ungerne osv. osv. osv.

Alle disse spil forgår i hemmelighed, forstået på den måde at i mange tilfælde ved begge godt det spilles, men de har aldrig talt om at det er hvad der foregår.

Hvorfor spiller vi så for at vinde

Det at vinde hænger tæt sammen med at have ret, fordi det at vinde, at være den bedste, er fedt og giver et skud lækre hormoner.

Det at være bedst og vinde, er samtidig noget som bliver fremhævet i skolen, i fritiden, på arbejdspladserne og mange andre steder.

Så på mange måder er vi opdraget til at det at vinde er det “rigtige”

Men mest af alt, så har vi brug for sejrens sødme, så vi kan dække over den afskyelige sandhed.

For den afskyelige sandhed er

At vi vil bruge alle midler vi har, også de klamme, også dem der sårer andre, for at vinde i den slags kampe jeg tænker på.

Så sandheden er vi vi, imens vi påføre vores barn, vores kone, vores mand, vores venner så lidt smerte som muligt, stadig vælger at påføre den smerte, så vi kan vinde.

For de skal tabe, de skal med med nakken, de skal bøje sig for vores overlegenhed, og det gør vi ved at være klamme, ulækre, nederen udgaver af os selv.

Bare for at vinde.

Så drop spillet, drop at vinde

Og vær med kæresten.

Følg med når han foreslår en gåtur, en sejltur, en simpel rugbrødsmad i stedet for den store middag.

Giv slip og se muligheden i gåturen, at du kan holde hende i hånden, lytte til hendes fortællinger, være der for hende.

Opdag at i kan have en god aften sammen, når i bare spiser rugbrød, for så er der energi til at være der, til at snakke om de vigtige emner, som børn, fremtid og familie.

Når du stopper med at spille, så kan begge vinde!